Mitt skrivsätt

Jag skriver nästan enbart på känsla, utan att bestämma någonting i förväg (ibland kommer jag på vissa mål att arbeta mot, men de uppstår i så fall av sig själva utan att jag aktivt söker fram dem). Som jag har nämnt tidigare kallar jag det att vara en passiv författare. Med detta menar jag att när jag skriver som bäst, när jag är i zonen, är jag mer som en läsare än en berättare. Mitt undermedvetna dirigerar mina fingrar, och mitt medvetna läser boken medan den skrivs. Det är helt fantastiskt, nästan som magi. För mig väger fördelarna med detta skrivsätt oerhört tungt, men det finns naturligtvis också nackdelar. Vi tar dem först.

Nackdelar:

Rörighet: Det kan bli rörigt, naturligtvis. Kaos, om man inte passar sig. Skriver man utan mål händer det att man svävar iväg på sidorspår som blir så dåliga/otydliga/meningslösa/you name it/ att man till sist måste stryka dem helt och hållet och återvända till någon punkt där man fortfarande var kvar på banan. Detta är enligt mig den enda nackdelen som väger något alls.

Genrekänslighet: För vissa genrer kanske själva essensen av detta skrivsätt fallerar. För en pusseldeckare blir man nog mer eller mindre tvungen att åtminstone bestämma huvudintrigen från början. Och man måste kanske veta vem mördaren är osv.

Lösa trådar: När man låter fantasin härja fritt växer manuset gärna som ogräs. Siktar man på att skriva ihop en kort roman kan det bli svårt att hinna sy ihop alla trådar man spinner. Men det här ser jag inte direkt som ett problem. ألعاب اون لاين مجانا Om en story är lång, så är den helt enkelt lång. Någon författare, kommer inte ihåg exakt vem, sa en gång en sak som fastnade i mitt minne. لوس أنجلوس جلاكسي Det var någonting i stil med att en historia är som ett begravt skelett, och författaren är arkeologen som gräver upp det. Jag tycker att det är en ganska bra beskrivning.

Fördelar:

Levande karaktärer: Det är så det känns för mig – karaktärerna lever och pratar/handlar som de vill. Ibland skrattar jag åt dem, ibland blir jag förbannad på dem, ibland älskar jag dem, men aldrig någonsin känns det som att jag styr över dem. Jag är inte knäpp, jag vet förstås att det i grund och botten är jag som hittar på allting, men det kvittar. Jag lutar mig tillbaka, låter dem leva och ”tittar på”.

Storyinlevelse: Jag tror inte att en historia som i förväg är strukturerad in i minsta detalj någonsin kan uppnå samma inlevelse som en historia uppdiktat av de levande karaktärerna som befolkar den.

Obegränsad kreativitet: Lär man sig att vara passiv, på riktigt, är man inte längre begränsad av sina personliga barriärer vad det gäller moral osv. Det är karaktären som gör något, inte du, och även om du ibland kanske skruvar på dig över en karaktärs handlande, är det ofta sådana saker som gör historien bra.

Produktivitet: Det finns en praktisk fördel också. Istället för att slösa tid på föreberedelser kommer man framåt på direkten. سيرجيو بوسكيتس Att skriva en roman tar tid, minst sagt, men lär man sig att skriva passivt kommer man alltid snabbt igång. Ibland måste man som sagt hoppa tillbaka till ett tidigare vägskäl medan man skriver, men totalt sett producerar man mer text på samma tid.

21 Responses to Mitt skrivsätt

 1. Figge Eklund says:

  Hej jag har läst hela Blodsarvet och det är en av de bästa fantasy berättelser jag någonsin läst. Jag undrar om du skulle kunna skriva ett litet författarporträtt om dig själv. Tack.

  • Henrik Larsson says:

   Stort tack Figge! Tycker du inte det räcker med det jag skriver om mig själv här på sidan? 🙂

 2. Thomas Linderoth says:

  Hej Henrik//Vi befinner oss på Mallorca och min son hade med sig en av dina böcker när vi åt middag i går kväll. En av servitörerna undrade om din böcker finns på spanska. Jag har sökt på nätet men har inte hitta något svar//Thomas

  PS har även ställt frågan på Facebook DS

 3. Neal says:

  Hej Henrik,älskar dina böcker de tillhör mina absoluta favoriter 🙂

 4. Emil Nilsson says:

  Hej Henrik!

  har precis läst ut trilogin blodsarvet och tycker att de är dem bästa böckerna jag läst! och tack så mycket för skrivtipsen, tycker att dessa tipsen har hjälpt mig mycket i mitt eget skrivande.

  Mvh Emil

  • Henrik Larsson says:

   Hej Emil,

   Sorry att det tog så lång tid att svara, men jag drunknar i spam-inlägg så det är svårt att hitta riktiga inlägg.

   Tack för uppskattningen, och lycka till med skrivandet!

   /Henrik

 5. Anna says:

  Hej!

  Har precis läst ut Profetens Tid och är alldeles förtrollad! Även om det var flera år sedan jag läste Krigarhjärta och Isöhäxan så har jag längtat och väntat spänt efter uppföljaren. Så mina förväntningar var skyhöga, men jag blev inte det minsta besviken! Ditt sätt att skriva är så levande, vilket gör att man är fast redan efter första sidan! Dina böcker tillhör min absoluta favoriter, så jag hoppas verkligen att du kommer ge ut fler böcker, då kommer jag vara en av de första som läser dem 🙂

  Med vänliga hälsningar
  Anna

  • Henrik Larsson says:

   Tack så mycket anna! Kul att du gillade avslutningen också 🙂 Jag kommer absolut att skriva fler böcker. Har ett annat projekt redan nu. Mvh henrik

 6. Fy fanken vad skönt, det är inte bara jag som flyttar på tankarnas ramar och beger mig ut med karaktärer till världar utan att tänka på regler eller barriärer. Tack, för en bra text som får mig att skriva ett ännu bättre intro!

 7. Marcus says:

  Hej Henrik!

  Fantastisk beskrivning, precis vad jag letat efter! Sedan jag började läsa serien Blodsarvet har jag funderat på om du verkligen skrev som många andra författare, dina böcker är långt ifrån lika förutsägbara och långtråkiga!

  Vanligtvis kan det ta mig flera veckor att läsa en bok av samma storlek som Krigarhjärta och dess efterföljare, men när jag satte mig ner och började läsa denna serie fastnade jag verkligen i boken. Den är i särklass bättre än allt annat jag läst och utklassar enkelt storsäljare som Harry Potter, Eragon och Game of Thrones!

  Tack! 😀

 8. Hej Henrik!! (Herregud ((Tom)) är helt uppspelt nu efter att ha upptäckt att du faktiskt svarar på folks kommentarer)
  Det är så att jag och min käre vän Emmy Lind har en tidning ihop som heter Ebzing (se facebooklänken), och jag undrar om du skulle kunna ställa upp på en liten intervju? Via mail funkar utmärkt, (men telefon eller att faktiskt träffas funkar också ;)) du har fått min mailadress… hoppas jag?
  Vi är 15 (minus) och bor i Stockholm, söder (XD).
  Vi skule vilja intervjua om… tja, var berädd på frågor om din bokserie, men även lite annat.

  Förlåt om mailet blev lite flummit eller så, men själv tycker jag det låter så opersonligt annars… 😛

  Ebba
  Stockholm

  Ps… DINA BÖCKER ÄGER

 9. Playan says:

  Tack för din beskrivning Henrik!

  Det betyder fantastiskt mycket att se någon som har lyckats med ett passivt författarskap. Jag när själv avlägsna drömmar om att någon gång lyckas skapa något som duger för att publicera, men just den passiva skrivkonsten är ju hopplöst utskälld och fördömd. Kort sagt, tack!

 10. madeleine karlsson says:

  då fattar jag varför man gillar/hatar dina karaktärer så mycket de känns äkta på nåt sätt

 11. Fredrik says:

  Hallåj!

  Bra skrivet – känner igen mig helt och hållet i att vara en så kallad passiv författare.
  Att bara låta handlingen komma fram av sig själv medan man skriver är en av de bästa känslor som finns, särskilt när tid och rum bleknar, och den lilla svarta texten på datorskärmen förvandlas till en storslagen, episk film framför ögonen på en istället, när det känns som att man faktiskt är DÄR, istället för i sin gamla datorstol. 🙂

  Och författaren du tänker på är Stephen King, från hans bok Att Skriva (vilken jag för övrigt kan rekommendera varmt till alla som vill läsa en bra bok om att skriva böcker samt en mycket intressant författare!)

  Ditt nya omslaget ser för övrigt mycket spännande ut!

  Med vänlig hälsning,
  Fredrik

  • Henrik Larsson says:

   Hej Fredrik! Jaså var det Stephen King som skrev det där om skelettet? Okej, ja, hans skrivhandbok är riktigt bra. Åtminstone den halvan som faktiskt handlar om att skriva. Annars tycker jag inte det finns så många bra handböcker. De är ofta så tråkiga…

   • Elliot says:

    Hej Henrik!
    Jag håller på med ett arebete i skolan. jag skriver om en författare, jag valde dig. det är för att jag tycker du skiriver så bra böcker. men jag undrar om du kan säga var jag kan hitta mer fakta om dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.