Skrivtips

Avslutningsvis tänkte jag ge några kortfattade skrivtips som man snabbt kan ta till sig. سن اجويرو Om man vill.

 • Skriv!

Drömmer du om att skriva? Ja, vad väntar du på? Du behöver inte gå en skrivkurs, du behöver inte kämpa dig igenom en massa dravel till förberedelser. Du behöver inte ens ha en bra idé, sådant kan alltid komma i efterhand. داني الفيس برشلونة Sätt dig och skriv. Nu. Punkt.

 • Läs!

Bättre än allt annat förutom att skriva är att läsa. Gärna noggrant, och gärna sådant som du kan tänka dig att skriva själv. Att läsa för att lära sig skriva är inte att skumma igenom en biografi av en kändis som har snortat lite kokain i sin ungdom.

 • Låt nära och kära läsa

Det här kan vara ganska svårt i början. Man är ofta känslig och har lätt för att ta åt sig av dålig kritik (åtminstone var jag det). Men det är oerhört nyttigt. Särskilt då folk är ärliga. Man kan inte vara bäst direkt, och man måste få höra vad som är mindre bra. لعبة الكازينو

 • Var beredd att kämpa

Det tar tid att bli tillräckligt bra för att ha en realistisk chans att få bli utgiven. Förmodligen många år. Visst, det finns undantag – det finns debutanter som får sina verk utgivna på 78 språk direkt – men 99,99% av alla författare sitter aldrig i nyhetssoffan förrän de har offrat blod svett och tårar i sina lyor.

 • Prova olika skrivsätt

Jag har propagerat för mitt sätt skriva här, men det jag kallar för att vara passiv fungerar naturligtvis inte för alla. Experimentera, tills du finner ditt sätt att följa din dröm.

26 Responses to Skrivtips

 1. Erik Millgård says:

  Hej Henrik! Jag har läst hela Blodsarvet flera gånger och älskar dem! Jag började nyligen skriva på en kort bok som ett svenska arbete till skolan, men nu inser jag att den kanske inte blir så liten och kort efter att ha visat de första två kapitlen till flera vuxna och fått extremt bra respons. Jag undrar om du har tid att kontakta mig och läsa det jag skrivit på den hittills för att se om den kanske kan bli något större. Skulle uppskatta lite tips och åsikter! Om du är intresserad så maila mig: erik.a.millgard@gmail.com

 2. Elliot says:

  Hej Henrik jag älskar dina böcker! Du borde göra en film på den! Har du någon bok som du skriver? Vad handlar den om i såfall?

  • Henrik Larsson says:

   Hej Elliot! Tack så mycket. Ja jag håller på med en bok just nu. Kan inte avslöja för mycket men miljön är steampunk/fantasy. Mvh Henrik

   • Hugo says:

    Spännande! 🙂 Ser fram emot att lägga vantarna på den när den kommer ut på hyllorna. 😀

   • Hugo says:

    Går det framåt med skrivandet? 😀

    • Henrik Larsson says:

     Hej Hugo,

     Tyvärr är det stiltje just nu. Jag var sjuk under en längre tid och har inte riktigt kommit tillbaka efter det. Var på gång ett tag, men sedan försvann gnistan igen. Det är trögstartat.

     • Hugo says:

      Trist att höra 🙁 Du är en av få författare som jag riktigt fastnat för och dessutom är du svensk 😉 Hoppas att det går bättre i framtiden än det har gjort nyligen. 😀

 3. William says:

  Hej Henrik Larsson.
  Jag har läst alla dina tre fantastiska böker i triologin Blodsarvet och jag undrar om du kommer släppa dem på engelska? Det är nämligen så att jag har kommpisar jag skaffat via spel och vi disskuterade vilka böker vi gillade. Jag letade då för att se om blodsarvet fanns på engelska för att rekommendera tilldem men kunde inte hitta den.

  Min nästa fråga är om du plannerar att göra en film av boken?
  Om detta görs var snäll att inte gör den lika dålig som de gjorde när de gjorde film av bok serien Eragon.

  • Henrik Larsson says:

   Hallå William. Hehe, det där är väldigt populära frågor. Fortfarande tyvärr nej på båda. Kanske nån gång i framtiden =)

   Mvh Henrik

   • William says:

    Hoppas det blir inom snar framtid 🙂
    (lanserar du boken i usa och den får bra kritik så kan man alltid få en bra budget för film där borta)

   • William says:

    Hoppas det blir inom snar framtid 🙂
    (lanserar du boken i usa och den får bra kritik så kan man alltid få en bra budget för film där borta)

    Hoppas du gör detta det skulle vara väldigt bra: inom snar framtid (då du säger i en möjlig framtid):)

 4. Linda says:

  Tänker du skriva fler romaner??? Önskar att Profetens tid vad oändlig..!tack så mycket för dina härliga böcker, verkligen!!

  • Henrik Larsson says:

   Absolut Linda! Har en del grejer på gång men det är ändå långt till utgivning. Tack för uppskattningen!

 5. Emil Nilsson says:

  Hej Henrik!

  tack så mycket för skrivtipsen! det har hjälpt mig mycket nu när jag håller på att skriva min Fantasynovell 🙂 jag har också fått väldigt mycket inspiration av dina böcker i blodsarvet-trilogin!

  Mvh Emil

 6. Girri says:

  Jag tycker dina tips är så klockrena. Jag har precis börjat på gymnasiet och innan det i nian så hade jag en jätte tuff svenska lärare och hon sa att det bara fanns några rätta sett att skriva på. Men nu när jag har läst dina tips känner jag mig säker på mina texter igen.
  Jag är samt en dyslektiker och har känt att det har varit väldigt svårt att läsa/skriva tills jag hittade min grej. Jag skriver nu historier/ berättelser på 40-50 sidor i a4 stl 11 och jag känner verkligen att det kan bli nått. Men jag vill verkligen tacka för dina jätte bra tips 🙂

 7. Nykom says:

  Åh, så himla bra tips du har här! Hade liksom glömt hur ”lätt” det egentligen är! Vill skriva, nu nu nu. Tack! 😀

 8. Emma says:

  Hade glömt att det var så enkelt som att bara sätta sig ner och skriva. Tack för att du påminde mig och tack för en riktigt bra och peppande sida! 🙂

 9. Johan says:

  Hej, Henrik!
  Dina tips och sidor om hur du började skriva, har fått mig att inse en sak som har tyngt mig de senaste månaderna.
  Jag hade en sådan ”grym” fantasi berättelse – tyckte jag – att jag bara började skriva. Men jag fastnade efter ca 40 A4 sidor (Dator/Word) och tog en paus. Men under tiden märkte jag – medan jag läste om hur man skriver, och att man skulle lägga upp sin berättelse, skriva sina kapitel i max ett par meningar osv… på internätt – att mitt skrivarsätt inte är så bra. Vilket har fått mig att tappa lusten att skriva min berättelse. Men jag vill fortfarande att människor ska kunna läsa den, men jag klarar inte att få fram den längre, som innan.
  Men nu när jag läser dina ord på denna sidan så vet jag en sak. Jag skiter i vad internätt säger och skriver som jag vill! Jag tänker börja om – ta bort alla ”handböcker” som jag skapat och bara skriva ifrån hjärnan och själen. Jag ha ju trotts allt hela berättelsen i stora drag där inne.
  Tack för att du tog din tid att skriva dina ord!

 10. Kevin says:

  Kan du utveckla hur ditt skrivsätt skiljer sig från övriga böcker? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.